maanantai 22. kesäkuuta 2015

Tankar - mikä se on?

Mikä on Tankar? Miksi olimme siellä? Miten valmistauduimme?
Ensiapukurssin, palolaitosvierailun ja ensisammutusharjoitusten jälkeen tutustuimme oppisopimuskeskukseen Tredussa. Viikko päätettiin ajatuksilla tulevasta leiristä, ja se oli hyvä hetki valmistautua henkisesti tuleviin olosuhteisiin. 8.6. alkava reissumme suuntautui saaristoon, joten monella oli mielessä sääolosuhteet ja ylipäätään matkasta kunnialla selvityminen. Loimme hyvää mieltä ja toiveikasta tunnelmaa rakentamalla taideteoksen, jossa ilmensimme toiveitamme. Hervannan hyppyrimäelle nousi teoksemme, johon liitimme myös kirjoittamiamme toiveita.
Ilmeisesti toiveemme toteutuivat; sillä saaressa sää oli hyvä, säästyimme suuremmilta ongelmilta ja kokemus oli kaikin puolin positiivinen. Mutta mikä olikaan matkakohteemme?

TankarTankar on saari Kokkolan edustalla perämerellä. Maankohoaminen on alueella edelleen voimakasta, ja Tankar onkin verrattaen nuori maapala, noin tuhat vuotta sitten merestä noussut kallioinen saari. Saarta hallitsee 1800-lopulla rakennettu majakka, ja pitkään Tankar on ollut hylkeenpyytäjien ja kalastajien tukikohta. Saarella on luotsiasema- meidän majapaikkanamme toiminut- ja jonkin verran hirsirakenteisia kesämökkejä. Nyt saarella ei ole kokovuotisia asukkaita, mutta kesäkaudella siellä vierailee runsaasti turisteja. Natura-2000 on EU:n luonnon monimuotoisuutta tukeva hanke, johon Tankar kuuluu suojelualueena. Saarella kulkee noin kilometrin pituinen luontopolku jonka varrella kerrotaan yksityiskohtaisemmin kasveista ja eläimistä. Saarella on myös pieni kirkko ja huippuhyvä kahvila, jossa nautimme monet lukemattomista aterioistamme. Hylkeenpyyntimuseokin saarelta löytyy. Saaren runsaslukuisimmat asukit ovat linnut, ja lintuharrastajia saarella käy runsaasti. Saaren länsiosa on lintujen valtakuntaa, eikä sinne matkailijan kannatakaan mennä, pesimiskaudella linnut voivat olla agressiivisia. Saaren luonto on yllättävän monimuotoinen. Suuria puita ei ole montaa, mutta kasvillisuutta löytyy monenlaista, vaikka maa on enimmmäkseen kallioinen ja vähämultainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti