maanantai 22. kesäkuuta 2015

Tankar, Nuorisokeskus Villa Elba ja Myötätuuli

Leirimme Tankarissa ja Kokkolassa toteutettiin yhteistyössä nuorisokeskus Villa Elban kanssa. Villa Elba on yksin Suomen yhdestätoista nuorisokeskuksesta, jotka toimivat kansainvälisellä tasolla ja järjestäen paikallisesti runsaasti toimintaa. Villa Elbassa on hulppeat puitteet myös ulkopuolisille, kokoustiloja ja majoitusta voi vuokrata. Pääsimme mukaan Myötätuuli-valmennukseen sosiaalisen nuorisotyön koordinaattorin Päivi Myllykangas-Rasimuksen johdolla. Mukana olivat tukena, apuna ja ohjaajina myös Lea ja Beatrice Villa Elbalta. Villa Elban tarjoama ryhmäyttävä ja voimaannuttava ohjelmisto sisälsi muun muassa minihaaksirikko-harjoituksen, hiljaisia Spirit Spot- mietiskelyhetkiä ja pelejä ja leikkejä keskustelujen lomassa. Meripelastusseura vei meidät hienolla veneellään Kokkolasta Tankariin.

Pian perillä pääsimme ensimmäisen Spirit Spot -harjoituksen pariin. Spirit Spot on yksinkertaisuudesssaan tunti hiljaisuutta omien ajatusten kanssa. Ohjaaja antaa pohdinnan aiheen; mikä on elämässäni hyvää, mitä toivon, mistä haaveilen- ja tunnin saa viettää haluamassaan paikassa- tässä tapauksessa vaikkapa rantakalliolla maaten tai nurmella istuen - ja tunnin päätyttä ryhmässä jaetaan kokemuksia ja esiin nousseita mietteitä. Moni koki Spirit Spotin voimaannuttavaksi ja miellyttäväksi tehtäväksi. Joku kerkesi rentouduttuaan nukahtamaan mietiskelessään makuupussissaan ja aika tuntui toisista pitkältä, toisista taas tunti oli erikoisen lyhyt.

Minihaaksirikko kuului myös ohjelmaan johon kaikki osallistuimme Luontopolun ohjaajia myöten. Minihaaksirikko haastoi tekemään tiimityötä ja jakamaan rooleja ja tehtäviä. Minihaaksirikossa pienryhmät saivat omat kuvitteelliset saarensa, ja kukin ryhmä saaressan tehtäviä ja roolijakoja. Tehtävään kuului yhteydenpito ja tarvikkeiden kokoaminen radiopuhelimen avulla, ruoan valmistaminen keittimellä ja oman heimon kulttuurin luominen. Tehtävä paljastui leikkimieliseksi kilpailuksi ja yllättävää kyllä, pienin ja hitain heimo palkittiin, asenteen ansiosta.Esitelmät pienryhmissä käsittelivät saaren kasvillisuutta, eläimiä ja merta. Valokuvaten ja tutkiskellen syntyneet esitelmät herättivät yhdessä nimeämään kasveja ja kuuntelemaan lintuja. Meri-esitelmä laittoi pohtimaan merta aisteista käsin. Historian voi mielikuvituksen avulla kuulla tuulessa -jota saarella todella riitti!- ja nähdä kalliossa. Sana ja sen kirjaimetkin kertovat paljon, M, E, R, I- äänteissä ovat elementit läsnä!Yksi todella tärkeä ja hedelmällinen tehtävä oli oman ryhmämme työharjoittelijan vetämä Elämän polku. Siinä pohdimme syvällisesti elämän solmukohtia, risteyskohtia, huippukohtia, hyviä ja huonoja asioita, sekä tulevaisuuden toiveita. Polku toteutui toiminnallisempia ja pohtivampia askeleita edeten. Pääsimme kiinni syviin tuntoihin, tunnelma oli avoin ja kunnioittava.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti